"EDÉN®️" és una invitació a la reflexió sobre la complexa relació entre les necessitats materials i les aspiracions espirituals en el context del consumisme modern. L’obra de Mario ens motiva a reconsiderar si les promeses de benestar del mercat realment condueixen a una vida plena o si, per contra, l’excés i l’ambició ens desvien d’una recerca més profunda de significat i connexió mística.
Inspirat per la seva col·lecció familiar de tríptics religiosos antics, Mario Antón utilitza aquests formats emblemàtics com a llenços en blanc per expressar preocupacions contemporànies, explorar la realitat actual, el futur del nostre planeta, la força de la natura i les qüestions mediambientals. Mitjançant un procés creatiu que implica analitzar la iconologia dels retaules antics –que reflecteixen el context històric i polític de la seva creació–, retirar la pintura original i restaurar la fusta per després crear un nou imaginari conservant l'esperit original de cada objecte, reinterpreta la imatge i el missatge original amb un llenguatge contemporani, creant una fusió entre el passat i el present.
Mario Antón fonamenta la seva obra en les idees de Mauricio Lazzarato a "Polítiques de l'Esdeveniment", on s'argumenta que el capital financer no només fabrica mercaderies, sinó mons plens de signes i imatges que prometen un paradís terrenal a través del consum, i en la filosofia de Plató, qui en el seu dualisme va postular l'existència de dues realitats: el món sensible (allò material) i el món intel·ligible (les idees), assenyalant la importància de transcendir allò tangible per assolir la veritat i la saviesa.
Cadascuna de les peces que conformen aquesta exposició actua com un mirall que reflecteix la interacció entre allò material i allò emocional de la vida. És més que una conversa entre dues obres; és un viatge emocional i filosòfic que desafia a mirar més enllà del superficial i buscar una harmonia profunda entre el món interior i l'exterior, la rapidesa i la paciència. Una crida a la introspecció i a l'empatia, a observar i sentir, a connectar amb les arrels espirituals i amb la natura, jugant amb el so frenètic d'un supermercat en un lloc on les transaccions són merament espirituals.
Un espai on l'art es converteix en un pont entre allò tangible i allò intangible, un lloc on trobar un refugi per a l'ànima enmig de l'enrenou del consumisme modern que ens recorda que, en la recerca desenfrenada de béns materials, sovint perdem de vista l'essència del que significa ser humà. D'on venim? On som? Cap a on anem? Què volem? Què necessitem?
Aquestes preguntes, lligades a la reflexió de la seva obra, ens conviden a considerar la nostra trajectòria personal i col·lectiva en la recerca d'un equilibri entre allò material i allò espiritual. En última instància, l'obra de Mario Antón ens recorda que la veritable felicitat i la plenitud no es troben en l'acumulació de coses, sinó en la connexió profunda amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el món que ens envolta.
A través de un ejercicio de recuperación de antiguos trípticos religiosos, Mario Antón (Santander, España 1993) reflexiona sobre el futuro de nuestro planeta, la fuerza de la naturaleza y los problemas medioambientales.
La obra de Mario Antón, tiene su origen en su colección familiar de trípticos, piezas que utiliza como lienzo en blanco donde plasmar las inquietudes actuales de nuestro mundo contemporáneo.
Los trípticos siempre han sido un formato emblemático en el mundo del arte, una pieza a la que no le afecta el paso del tiempo; estos objetos y lo que representan, van en perfecta consonancia con el contexto histórico en el que se crean.
También tienen un cierto origen político, reflejando el contexto sociocultural de la época de su creación, equiparando la salvación política a la espiritual.
Mario explora las diferentes historias que hay detrás de cada tríptico, y su trabajo de proceso: desde el análisis de la iconología de cada uno de ellos para inspirarse, el trabajo manual que realiza retirando la pintura original y preparando la madera, para finalmente crear un nuevo imaginario e iconología manteniendo el espíritu origi- nal de cada tríptico, reinterpretando la imagen y el mensaje original y su simbolismo con un nuevo lenguaje.
Las obras emanan del constante interés de Mario por el arte antiguo, especialmente la pintura devocional medieval y renacentista.
Todos sus trípticos trabajan con la técnica de restauración a la inversa. Al igual que las pinturas que le han inspirado, son obras vívidas, realistas y silenciosas que nos hacen reflexionar sobre el pasado, el presente y el futuro.
Sus obras están diseñadas de tal manera que sirven para cultivar el conocimiento sobre cómo estar en el mundo, para desarrollar una comprensión profunda de nuestra presen- cia en este planeta.
CV
Mario Antón (Santander, España, 1993) reside en Menorca.
Estudió Bellas Artes y Diseño en la Universidad Complutense de Madrid.
Exposiciones
- Sep 2022 - Ordo Ab Chao, Exposición individual, Londres
- Mayo 2021 - Urvanity Art Fair 2021, Madrid
- Oct 2021 - Exposición colectiva Medium - Shoreditch, Londres
- Nov 2021 - Manchester Contemporary Art Fair, Manchester - Feb 2021 - Urvanity Art Fair 2022, Madrid
Premio de adquisición
- Montresso Art Foundation con "La alegoria del hombre".
- Museo The Manchester Art Gallery con "La cruz"
Colecciones privadas
- Colección SOLO
- Fundación de Arte Montresso
- Colecciones privadas en Londres, Madrid, Florencia y Singapur
Museos
- Galería de Arte de Manchester
Residencias
- Fundación de Arte Montresso
Prensa
- AD-Best of Spain
- Artículo Diseño de interior - Triptico para el presente
- Elle Decor España - Mario Antón Clic Clic Clic